
stap 1
De juiste eieren kiezen
De meest gegeten eieren in Nederland zijn kippeneieren, ganzeneieren en kwarteleieren. Alledrie de soorten eieren zijn geschikt om door middel van decoupage te versieren. Dit is een techniek waarbij je hele dunne laagjes papier, zoals een servet met een speciale lijm of lak op een voorwerp plakt en aflakt. Het resultaat is een decoratie die rechtstreeks uit de winkel lijkt te komen, maar helemaal gemaakt is naar jouw eigen wens. Ganzeneieren zijn ideaal als je wat grotere eieren wilt neerleggen als decoratie, kippeneieren hebben een gemiddeld formaat en kwarteleieren zijn erg klein en worden ook wel in bloemstukken gebruikt. Wij hebben dit keer gekozen voor gewone eieren van de kip.
Tip: Boor een klein gaatje in het ei en laat het leegvloeien en spoel het schoon, zodat je het ei jaren kunt bewaren.

stap 2
Knip de servetten in stukjes
Papieren servetten zijn ideaal om te gebruiken voor decoupage. Deze techniek stamt uit de 18e eeuw en is simpelweg het plakken van dun, decoratief papier op voorwerpen met een gladde ondergrond. Een eierschaal is hier dus uitstekend geschikt voor. Kies leuke papieren servetten en trek de verschillende laagjes voorzichtig van elkaar af. Zo houd je een zo’n dun mogelijk velletje servetpapier over. Knip of scheur de servetten in stukjes van ongeveer 2 cm bij 2 cm of knip leuke patroontjes uit die ongeveer binnen die grootte passen.
Tip: Maak alvast een collage voor je op tafel hoe je de afbeeldingen op het ei wil plakken, want als de lijm er eenmaal op zit, kun je de afbeelding niet meer verschuiven.

stap 3
Plak je kunstwerk op het ei!
Zorg dat de ondergrond, dus de schil van het ei, glad en droog is. Gebruik een speciale decoupagelijm om de papieren servetten op het ei te plakken. Dit is een lijm die vermengd is met een vernis en die ook als aflaklaagje gebruikt kan worden. Breng eerst voldoende lijm aan op het ei. Leg het stukje papier er voorzichtig op zodat er geen vouwtjes of rimpeltjes in zitten en ga dan met een kwastje met lijm over het papier heen om het plaatje mooi glad te strijken. Herhaal deze stap net zolang tot je paasei versierd is naar jouw wensen. Laat de lijm goed uitharden en breng ten slotte nog één laagje lak aan voor extra bescherming.
Tip: om alle luchtbelletjes en rimpeltjes goed uit het papier te kunnen vegen, kun je ook een klein sponsje gebruiken om het papier glad te strijken.
DIY en auteursrechten. Wat mag wel en wat mag niet:
Wanneer je servetten van Heinen Delfts Blauw gebruikt, gebruik je afbeeldingen en ontwerpen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit betekent dat je decoupage objecten, zoals de DIY paaseieren uit deze blog, wél mag maken voor eigen gebruik maar commercieel gebruik is niet toegestaan.
Een workshop of de verkoop van het DIY-object is dus niet toegestaan. Het ontwerp mag ook niet worden vermenigvuldigd of verspreid worden, door bijvoorbeeld de afbeelding te kopiëren of downloadbaar te maken als digitale print en deze te delen op plekken zoals in bijvoorbeeld een Facebook-groep. Foto’s delen van je zelfgemaakte eieren met Heinen Delfts Blauw printjes mag natuurlijk wel, maar de naam Heinen Delfts Blauw mag er dan weer niet op voorkomen omdat anders de suggestie kan worden gewekt dat het om een product van Heinen Delfts Blauw gaat.
Ook wanneer je het ontwerp minimaal verandert en er je eigen draai aan geeft, blijven de bovenstaande regels van toepassing. Als authentiek ambachtsbedrijf stimuleren wij de creativiteit van onze klanten en juichen we hobbyisten juist toe om zelf mooie dingen te maken met en van onze producten, maar wees je er dus van bewust dat onze ontwerpen auteursrechtelijk beschermd zijn en daarom nooit voor commerciële doeleindes gebruikt mogen worden.
Categorieën & Tags
Artikel delen