Welkom op de nieuwe webshop van Heinen Delfts Blauw, vragen of opmerkingen? support@heinendelftsblauw.nl
Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Onze winkels
Goed en stevig verpakt
Heinen Delfts Blauw

Symbolische ronde wandborden

Dat de ronde vorm razend populair is deze zomer, is op zich geen groot raadsel natuurlijk. Na een herfst en en winter waar maar geen einde aan leek te komen, smachten we massaal meer dan ooit naar een vleugje zon. De ronde vorm van dit unieke hemellichaam die licht en warmte naar de aarde stuurt heeft dankzij de zon een symbolische betekenis gekregen door de eeuwen heen. Zo is de ronde vorm een symbool geworden voor eenheid en oneindig potentieel. Het staat voor volledigheid en balans en roept gevoelens op van harmonie en onderlinge verbondenheid. Daarom heeft het zo'n fijn effect op de psyche om ronde vormen te zien, met name in je wooninrichting. Een ronde vorm in huis geeft onbewust een gevoel van geborgenheid, nieuwe energie en het maakt het plaatje compleet. Ronde wandborden van porselein zijn daarom de ideale wanddecoratie om de ruimtes mee op te vrolijken. Het symbool van de verwarmende zon, gewoon op de muur.

Wandborden in zonnige kleuren

Naast de ronde vorm die aan de zon doet denken, zijn er ook wandborden in allerlei zonnige kleuren. Volgens het Pantone Color Institute zien we deze zomer vooral een combinatie van de drie hoofdkleuren: pastelkleurige perzik, gecombineerd met chambrayblauw en woestijnbloem roze. Ondersteunende kleuren zijn warm beige en porselein wit. Deze kleurentrends zie je terug in de nieuwste ronde wandborden met daarop dierenportretten. Stralend wit porselein met helder blauwe schilderingen erop. Deze wandborden steken prachtig af tegen een perzikkleurige muur of naast wanddecoraties met fluor roze en lila. Ook de collectie Mandala wandborden ademen een fijne zomersfeer uit, niet alleen dankzij hun vrolijke kleuren, maar ook door de tropische vogels die op de wandborden prijken.

Ronde bordjes aan de muur

Ronde wandborden zijn al een tijdje bezig met het maken van een opmars, maar de populariteit van deze wanddecoratie stijgt alleen maar. Nu ook Hollywoodsterren als Gwyneth Paltrow bekennen fan te zijn van Delfts blauwe wandbordjes aan de muur, raakt deze oer-Hollandse woondecoratie ook geliefd buiten de grenzen van ons kikkerlandje. Nederlands topontwerper Richard Hutten dook voor zijn collectie wandborden het Rijksmuseum in en verdiepte zich in wereldberoemde meesterwerken van eigen bodem. Deze schilderijen met daarop weelderige stillevens, transformeerde hij via de techniek pixel stretching tot hele bijzondere wandborden. De ronde vorm van het wandbord was daarbij leidend. "Elk wandbord heeft als oorsprong een schilderij uit het Rijksmuseum", legt Richard uit over zijn ontwerp. "Zelfs het meest abstracte design is te herleiden naar een stilleven uit de 17e eeuw. Door de schilderijen op deze manier te pixel stretchen, ontrafel ik de oude kunstwerken. De vele kleuren die er in zo'n schilderij verborgen zitten, tover ik tevoorschijn en vertaal ik naar de ronde vorm van het wandbord."

Waarom kiezen voor wandborden aan de muur

Jarenlang is de wereld van de muurdecoratie gedomineerd door veelal vierkante vormen. Denk aan posters en fotolijsten die meestal rechthoekig van vorm zijn. Dit verklaart voor een deel waarom het ronde wandbord opeens zo razend populair is geworden. Mensen willen eens wat anders, iets nieuws en verfrissends aan de muur hangen. Daarnaast is het ronde wandbord voor veel Nederlanders nog een nostalgische herinnering aan de Delfts blauwe wanadbordjes die vaak bij grootouders aan de muren hingen. Daarom hebben onze meesterschilders en ontwerpers opnieuw naar het traditionele wandbord gekeken en er een moderne en vernieuwende draai aangegeven. Het resultaat is een uitgebreide collectie bordjes voor aan de muur die je naar hartelust met elkaar, en andere woondecoraties, kunt combineren. Een ander groot voordeel van ronde bordjes voor aan de muur is dat ze van keramiek zijn gemaakt. De schildering of de afbeelding is aangebracht onder een laag glazuur waardoor deze goed bestand is tegen zonlicht en niet verkleurt of vervaagt. Aan de achterkant van de wandborden zitten gaatjes en een haakje waarmee je ze eenvoudig aan de muur bevestigt. Ook hoef je er geen waterpas bij te pakken om te kijken of het wandbord wel recht hangt, want dankzij de ronde vorm hangt het bordje altijd goed. De ronde vorm van het wandbord nodigt je ook uit om er creatief mee om te gaan; hang de wandborden speels in een groepje bij elkaar of hang ze in verschillende groottes in een rijtje aan de muur. Ook is het leuk om verschillende kleurvakken op de muur te schilderen en de wandborden in het midden te hangen. Zo valt je wandbord nog beter op.

Bekijk alle wandborden!

Wil jij ook deze gezellige, zomerse trend in huis halen, bekijk dan onze uitgebreide collectie wandborden en maak zelf je favoriete combinatie voor aan de muur compleet. Zie je door de bomen het bos niet meer of weet je gewoon niet wat je moet kiezen, dan helpen we je graag een stukje op weg. We hebben namelijk ook setjes wandborden gemaakt die prachtig bij elkaar passen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de wandborden aan de muur te hangen en klaar is jenieuwe muur!

Artikel delen