De Paauw Blauw Collectie
De Pauw: Een Symbool van Elegantie en Traditie
De sierlijke pauw staat bekend om zijn prachtige staartveren. Het is daarom heel begrijpelijk dat deze Aziatische siervogel op het oudste blauw-op-wit aardewerk te zien is. De Paauw Blauw collectie is een elegant servies dat verwijst naar de groei die Delfts blauw aardewerk heeft doorgemaakt. Van dure sierobjecten in het paleis van de Chinese keizer, via omgebouwde bierfabrieken in Delft, naar modern serviesgoed in Nederlandse keukens. De pauw is ook een symbool voor de voormalige fabriek van Heinen Delfts Blauw, genaamd ‘De Paauw’. De fabriek, opgericht in 1651, was één van de weinige plateelbakkerijen die de traditie van volledig handgeschilderd Delfts aardewerk tot in de 21e eeuw voortzette. Dit sierlijke pauwenservies is een eerbetoon aan de bijzondere reis die Delfts blauw aardewerk door de eeuwen heen heeft gemaakt.
Een Reis van het Verre Oosten naar Europa
Net zoals Delfts blauw porselein zijn oorsprong vindt in het Verre Oosten, geldt dit ook voor de pauw. Deze oudst bekende siervogel uit Sri Lanka kwam ruim vierduizend jaar geleden voor het eerst aan in Europa. De imposante pauwen werden gehouden als huisdieren en groeiden al snel uit tot een statussymbool vanwege hun schitterende staartveren. In het Keizerrijk China werd een pauwenveer op de hoed gedragen als teken van hoge onderscheiding, en in Nederland ontvingen de Gelderse hertogen witte pauwenveren voor hun helm van Kasteel Staverden, ook wel bekend als de "pauwenburght." Deze connectie met de oudste decoraties op blauw-op-wit servies uit Azië vormt deels de inspiratiebron achter deze nieuwe serviescollectie van Heinen Delfts Blauw. Gedecoreerd met sierlijke pauwen in prachtige Delfts blauwe tinten, weerspiegelt dit servies de bewondering waarmee de Chinese keizer eeuwen geleden naar vergelijkbare ontwerpen keek.
De Paauw: Een Eerbetoon aan een Historische Delfts Blauwe Fabriek
De pauw heeft nog een andere, speciale betekenis voor Heinen Delfts Blauw. Dit servies met pauwen is namelijk ook een eerbetoon aan de voormalige Delfts blauwe fabriek in Delft, genaamd ‘De Paauw’. De fabriek is vernoemd naar de oorspronkelijke plateelbakkerij die in 1651 werd opgericht onder de naam ‘De Delftse Paauw’, één van de weinige fabrieken die de traditie van volledig handgeschilderd Delfts blauw aardewerk tot in de 21e eeuw voortzette. Helaas heeft de fabriek de coronacrisis niet overleefd. Met dit sierlijke pauwenservies willen we de bijzondere weg die Delfts blauw aardewerk heeft afgelegd tastbaar maken, van de privévertrekken van de Chinese Keizer tot aan de Nederlandse, hedendaagse eettafels.